News

Check out market updates

Kapetan Mišino zdanje

  • Kapetan Misino zdanje (1)
  • Kapetan Misino zdanje (2)

1892. godine maja meseca, Nikola Tesla je dočekan u Beogradu kao narodni velikan. Svečanost je u Teslinu čast održana u Kapetan Mišinom zdanju gde je držao predavanje o svojim pronalascima i između ostalog izjavio da: „ ako budem srećan da ostvarim bar neke od svojih idela, to će biti dobročinstvo za cijelo čovječanstvo“.

Kapetan Mišino zdanje je građeno pet godina po projektu Čeha Jana Nevole, a završeno 1863. Fasada je eklektična sa mnogo različitih stilskih motiva od kojih preovlađuju elementi nemačkog romantizma i rane renesanse severne Italije. Zidovi svetlooker boje su skladno uklopljeni sa elementima od terakote. U nišama u visini prozora prvog sprata postavljene su metalne obojene figure Minerve i Apolona. Izgradnja Kapetan Mišinog zdanja je koštala 110 hiljada dukata, a Jozef Štajnlehner je bio odgovoran za izvođenje radova. Nakon završetka izgradnje, kapetan Miša je poklonio ovo zdanje svojoj domovini u obrazovne svrhe. U zgradu je 1863. preseljena Velika škola, a danas je sedište Beogradskog univerziteta.

Velika škola je u februaru 1905. godine zakonom proglašena za Univerzitet – najviše samoupravno telo za višu stručnu nastavu i obrađivanje nauke.Time je počelo novo razdoblje ove najviše školske institucije u Srbiji. Univerzitet je imao Filozofski, Pravnički, Medicinski, Tehnički i Bogoslovski fakultet, s tim da je Bogoslovski regulisan posebnim zakonom, a Filozofski je organizovao i poljoprivredni i apotekarski kurs. Na Univerzitetu je radilo 16 redovnih i 18 vanrednih profesora i studiralo 778 studenata.

Na Univerzitetu je od 1909. godine stvarao, svetski poznati naučnik – Milutin Milanković, geofizičar, astronom, matematičar, teoretičar nebeske mehanike, tvorac matematičke teorije klime i njenih promena, istoričar astronomije, i pisac neverovatnih dela popularne naučne literature priznate i visoko cenjene u svetskim naučnim krugovima. U svojim sećanjima Uspomene, doživljaji i saznanja zapisao je: Kada se mi matematičari preselismo u naš veliki Matematički institut, Bogdan, Mika i ja zauzesmo jednu te istu sobu. Gledala je svojim velikim prozorom na nekadašnju Veliku pijacu, koja je ubrzo posle našeg preseljenja pretvorena u Univerzitetski park. Tezge piljarica i piramide glavica kupusa i krompira zamenjene su velikim travnjacima, mirisnim žbunjem, senovitim stablima i spomenicima Dositeja i Pančića. Kapetan – Mišino zdanje dobi dostojastvenije predvorje, a i naša soba dostojastveniji izgled.

Univerzitet je bio i mesto gde su nastupali poznati umetnici. Čuveni poljski pijanista Artur Rubinštajn je nastupao više puta u Beogradu, u međuratnom periodu, pa i 11. februara 1929. godine.

U zgradi Univerziteta je 3. septembra 1939. godine održana izložba slika Save Šumanovića na kojoj je bilo izloženo oko 400 njegovih dela. Usred svečanog otvaranja izložbe pronela se vest da su Britanija i Francuska objavile rat Nemačkoj, koja je dva dana ranije napala Poljsku. U vihoru rata stradao je i Sava Šumanović.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *