News

Check out market updates

Manakova kuća

 • Manakova kuca (5)
 • Manakova kuca (8)
 • Manakova kuca (3)
 • Manakova kuca (1)
 • Manakova kuca (4)
 • Manakova kuca (2)
 • Manakova kuca (6)
 • Manakova kuca (7)
 • Manakova kuca (9)

Savamala
Donja srpska varoš ili Savska varoš razvijala se postepeno još od prve polovine XIII veka kao naselje od nekoliko kuća i tadašnjom crkvom Sv. Jovana Preteče. Do dinamičnog razvoja Savamale dolazi tridesetih godina XIX veka, kada knez Miloš Obrenović započinje urbanizaciju tadašnjeg naselja sačinjenog od stotinak kućeraka, sa okolnim njivama i voćnjacima. Grad se ubrzo menja i napreduje, pa od sredine XIX veka poprima odlike moderne evropske varoši sa privrednim životom koji se posebno koncentriše u priobalju Save.

Postoji više legendi o istoriji Manakove kuće, između ostalih, da je bila privatna kuća nekog turskog age, a nakon toga i izvesno vreme tatar – pošta kneza Miloša. Kao prvi stanari pominju se dva imena: Manojlo Manak, Grk iz Kostura, i Manak Mihailović, cincarski doseljenik iz Makedonije. Na osnovu raspoloživih podataka, nije pouzdano utvrđeno da li se radi o jednoj istoj ili o dve različite osobe. U Spisku mehana, kafana i bašta u Beogradu, 1860. godine (red br. 155) navedena je i „Mejana Manaka Mihailovića, trgovca“. Prema tim podacima, ona je „otvorena pre 25 godina, bez odobrenja. Od tvrdog je materijala. Osim mejane, ima u sebi sedam soba, kujnu, furunu i podrum. U istom sokaku i na samom ćošetu koji vodi pored Zelenog venca na Malu pijacu, a prema kući Antule trgovca“. Pri kraju veka, u Srpskim novinama (1893) izlazi oglas o prodaji kuće pok. Jovana Manakovića i Agnije, udove Manaka Mihailovića, zbog zaduženja kod Uprave fondova, a na prodaju su: „ plac, jedna kuća prema Savamalskoj ulici (pet soba, konak, dve kujne, pekarnica, dva podruma, magaza, dve sobe i amurluk)“. Kuća je prodata 1893. godine, kada je celo imanje procenjeno na 12.000 dinara. Od tog trenutka, smenjuju se brojni vlasnici, stanari, podstanari i renterijeri u Manakovoj kući.

U arhitektonskom smislu, osnovne odlike Manakove kuće, spomenika gradske balkanske arhitekture nastale pod uticajem orjentalne kulture, čine: drvena bondručna konstrukcija ispunjena ćerpičem, istureni doksati i tremovi, krovni pokrivač od ćeramide i prepuštene strehe. S obzirom na to da je podignuta na strmom terenu, Manakova kuća ima više nivoa: podrum, prizemlje i sprat. Najniži delovi bili su magacini, prizemlje za privredne delatnosti, a na spratu su bile sobe za spavanje i gostinske odaje.

http://etnografskimuzej.rs/rs/manakova-kuca/

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *