News

Check out market updates

Studentski kulturni centar Beograd

Studentski kulturni centar Beograd

Studentski kulturni centar Beograd (SKCB) se nalazi u ulici Kralja Milana 48 (raniji naziv ulice Srpskih vladara). Smešten je u zgradi koja je izgrađena 1895. godine i bila poznata kao Oficirski dom, a koju je projektovao Jovan Ilkić. Posle velikih studentskih protesta 1968. godine, zgrada je ustupljena Beogradskom univerzitetu i Univerzitetskom odboru saveza studenata Beograda sa idejom da se omogući kulturna komunikacija studenata Beogradskog univerziteta. Godine 1992. ingerencije osnivača preuzela je Vlada Republike Srbije – Ministarstvo prosvete.

SKC je svečano otvoren 3. aprila 1971. godine. Naredne godine (1972.) Studentski kulturni centar je započeo festival pod nazivom Aprilski susreti – festival proširenih medija. Ovaj projekat je postao sinonim za samu Ustanovu i tradicionalna manifestacija. Ono što je takođe značajno je to da se od 2003. godine u SKC-u svake godine održava Međunarodni salon stripa.

Još iz tog perioda pa sve do dan danas, SKC je bio i ostao, značajno mesto beogradske mladosti i avangarde koja je izrodila mnoge značajne autore u svim oblastima umetnosti. Tokom socijalističkog režima, kada su svi prostori bili zatvoreni za autentičnu i kritičku misao, u SKC-u su bili predstavljani mladi, hrabri i buntovni.

U SKC-u ima mnogo scena, ali je najpopularnija koncertna. Još jedno od kultnih mesta Beograda 90ih je bila i „Srećna galerija“ SKC-a. Kao sastavni deo SKC-a, od 2004. je i njegov arhivski centar pod nazivom ABECEDA, u kome se čuvaju materijali i dokumenti o događajima koji su se ovde dešavali.

Više o programu Studentskog kulturnog centra mozete videti na linku.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *